איך לכתוב טור דעה צעד אחר צעד?
- שגיא פלדמן
- 15 במרץ 2022
- זמן קריאה 4 דקות
עודכן: 15 באוק׳ 2022
שגיא פלדמן משתף אתכם בדרכים היעילות ביותר לכתיבה דעתנית – ספרינט של מילים והאזנה לשיר האהוב עליכם אלו רק חלק קטן מהן

*Photo by Joanna Kosinska
ההתפתחות שלנו כאדם היא חתיכת תהליך מרתק. כבר מגיל צעיר אנחנו ממלמלים, לאחר מכן מדברים וכמה שנים אחרי כבר כותבים, ובין לבין נכנסת הדעתנות בדרכים שונות ויש לנו יכולת להביע את עצמנו ולספר את הסיפור של מי שאנחנו מדי יום. כל אחד מאיתנו בעצם כותב טור דעה בעל פה יומיום מבלי לשים לב וזאת תוך כדי שיחה עם דגש על נושא מסוים שבוער בנו, וזה לא משנה בכלל אם זה על מצב המדינה או נושא קליל ומרגש. בין אם זו תהיה הפעם הראשונה שתצאו ממנה לדרך הכתיבה הדעתנית או שמילותיכם עטפו אינספור עולמות תוכן – אשתף אתכם בעצות שצברתי בניסיון מעולם העיתונות והפרסום - כאלו שעשויות לייעל לכם את הדרך עד לכתיבת טור דעה: מדויק ועטוף בכל מה שצריך. אחד כזה שתהיו שלמים איתו וגאים בו.
בחירת נושא – בראש ובראשונה התחום שאותו תבחרו או לחלופין תצטרכו לכתוב עליו כחלק מעבודה או להנאתכם יעניק לכם את יריית הפתיחה. במידה ויש ביכולתכם לבחור את הנושא – שימו לב שיש בו לפחות אחד מארבעת המילים הבאות : מרגש, מעצבן, מעניין, חשוב. במידה ולא יהיו אז קיים סיכוי גדול שתכתבו על נושא אשר עשוי מצד אחד לא יעניין קוראים אשר יחשפו לטור ומהצד השני תצטרכו להפעיל את גלגלי השיניים בראשכם מבלי היכולת להשלים את המלאכה באופן האידיאלי. מה הכוונה? למשל אם תבחרו בימים אלו בנושא: "מצב האבטלה במדינה בתקופת הקורונה", הוא עשוי לדבר לקהל הרחב: לרגש, לעצבן, לעניין ואין ספק כי הוא חשוב אך מנגד אם הבחירה שלכם תהיה בנושא שעבר זמנו כמו: "הדרך הטובה ביותר לשטיפת ידיים בתקופת הקורונה", קוראים עשויים להתעניין תחילה אם תבחרו כותרת מושכת אך זה נושא שכבר שוחחו, כתבו, ודיברו עליו רבות – ולכן תפסידו את המטרה לשמה כתבתם את טור הדעה.
הכנה לכתיבה – כתבו לעצמכם עוד לפני תחילתו של כתיבת הטור את כל הנקודות אותן תרצו להעביר. האם אתם בעד או נגד, עובדות מסוימות אותן תרצו לציין, דוגמאות למקרים דומים שהתרחשו ועלולים להיות קשורים, משפטי השראה שתרצו לצרף. כל אלו יוכלו לסייע לכם עוד לפני שכתבתם את המילה הראשונה ביצירת שלם עשיר ומסקרן.
איך השגתי כרטיס טיסה חינם? רוב הסיכויים שהמשפט משך את תשומת ליבכם. בדרך זו אתם צריכים לכתוב את הפסקה הראשונה של הטור (כמובן שכאן הקצנתי). חשוב מאוד להעביר את הנושא עליו תרצו לדבר בלי יותר מדי הסחות דעת מיותרות אך בו בזמן לעורר עניין אצל הקוראים בדרכים יצירתיות על מנת שירצו להמשיך בקריאה. חשוב מאוד שלא תנסו לרצות אותם או להתחנף אליהם אלא תישארו נאמנים לדעה שלכם תוך גילוי יצירתיות. למשל נמשיך עם דוגמת הנושא: "מצב האבטלה במדינה בתקופת הקורונה", אתם יכולים להציג בפסקה הראשונה את הנושא מבחינת נתונים וטיזר למצב האישי שלכם תוך שילוב של שני משפטים על פעילות ייחודית שגורמת לכם להיות מאושרים או לחלופין דוגמא לחבר/ה שנאלצו לעשות הסבת מקצוע שגרמה לכם להתגאות בהם אך עם זאת להרמת גבה.
"כתבו טור שתהיו שלמים איתו וגאים בו".
כתיבה שוטפת כספרינט של מילים – לאחר כתיבת הפסקה הראשונה תנו למילים לצאת באותנטיות ללא עריכה עצמית או חזרה אחורנית. פשוט תכתבו בביטחון מלא. בדרך זו תוכל להוציא מכם מילים או משפטים שלא היו יוצאים בשום צורה אחרת. תהיו אצנים של מילים ואל תתנו לשום מטרד לעצור אתכם (שימו את הטלפונים על שקט או אפילו רחוק מכם במידה ואין לכם התחייבויות להיות זמינים בזמן הכתיבה). אין חוקיות מובהקת אך מומלץ לכתוב טור דעה של לכל הפחות 220-250 מילים כדי שתוכלו להעביר את דעתכם בצורה מקיפה. במידה ומתאפשר לכם תבצעו הפרדה בסיסית בין הפסקאות רק ברמת הרווח כפול.
חלוקה לפסקאות – כפי שאתם יודעים שאין מתכון להצלחה אז גם אין דרך אחידה לחלוקה. במידה והצלחתם לבצע הפרדה בסיסית במהלך הכתיבה השוטפת הראשונית חסכתם לעצמכם במעט אך זאת רק מכיוון שכבר יש לכם מיומנות ראשונית שנצברה במהלך השנים מעולמות תוכן שונים. כך או כך החלוקה תתבצע בהתאם: לכמות המילים שכתבתם, לנושאים, לתחומים ולדוגמאות שרציתם להעביר בטור עצמו. חשוב שכל פסקה תהיה לכל הפחות 3-3.5 שורות (אין להכניס מילים שלא קשורות כדי לעבות אותה אלא רק בשביל להעביר את הרעיון) ופסקאות אחרות יכולות להיות גם כפול מכך אך יש לשים לב בעת החלוקה שלא הפרזתם.
אקורד סיום – הפסקה האחרונה (סגיר) של טור הדעה צריכה להיות מן שורת מחץ מרכזית שבו הרעיון/הדעה שלכם יובהר בצורה ברורה. תוכלו לעשות זאת דרך שאלות רטוריות או שאלות שיגרמו לקוראים להרהר על דעתם – ניתן לבצע זאת באמצעות מטאפורות לעולמות שיתאימו בעיניכם או כל דבר שעולה ברוחכם ועשוי לחזק את המסר שאתם רוצים להעביר. בדוגמת הנושא:"מצב האבטלה במדינה בתקופת הקורונה", כדוגמא שתעביר את המסר בצורה נוגעת שעשויה להשאיר חותם הייתי מדגיש את הערבות ההדדית במדינה כשמראיינים אם חד הורית שזועקת לעזרה – ונרתמים לעזור לה ומנגד מציין את כל הבתים בהם כבר חודשים חיים על פת לחם אך אף אדם לא יודע על קיומם.
הפסקה וחוזרים לעבוד – לאחר שכתבתם טור שלם (פסקת פתיחה, פסקאות נוספות, סגיר. קחו פאוזה של לכל הפחות רבע שעה. תשתו להנאתם איזה כוס קפה או משקה מרענן, תאזינו לשיר שאתם אוהבים. מן מסאז' של רגע למוח, ורק אז תחזרו ותקראו את שיצרתם. בפעם הראשונה אל תשנו דבר אך תסמנו לעצמכם במידה ויש טעויות הגהה או דברים שאתם חושבים שתרצו לשנות. פעם נוספת תעברו על הכול ותשנו כראות עיניכם. אל תהיו שיפוטיים מדי כי בסופו של יום אין סוף לשלמות. בדיוק כמו שהיו לי עוד עצות אך בחרתי באלו שהכי יסייעו לכם, כך תבינו לבד – ששלם עם עצמך זה המושלם החדש.
Comentarios